Modus Operandi


-Ποιοι; Άτομα με ενδιαφέρον για την τέχνη και την έκφραση/Φοιτητές, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες/Όλοι όσοι νιώθουν τέτοιοι/Διάθεση για μοιρασιά και ανταλλαγές, σημείο κλειδί/Ναι, εσύ.

-Πώς; Άρθρα και συζητήσεις/Ο σκοπός, να δίνουν το γενικό στίγμα ενός καλλιτέχνη και τις απαραίτητες πληροφορίες και λίνκς ώστε να εμβαθύνει όποιος γουστάρει.

-Πού; Είστε ήδη εκεί/Στο Myspace,facebook κτλ/ Στους δρόμους/ Στα σχόλια, ελπίζουμε/Ναι, εσύ.

-Πότε; Προσπάθεια για ένα σταθερό ρυθμό, περίπου εβδομαδιαίο/Όχι καταιγισμός πληροφοριών.

-Τι; 3 γενικοί άξονες, λόγω περιορισμένου χώρου και χρόνου/Εικαστικές τέχνες,τέχνη του
δρόμου και αρχιτεκτονική/Που και που, γενικότερα ποστ, ματιές αλλού/ Ελπίζουμε συζητήσεις, σχετικές με τα θέματα/Ναι, εσύ.

-Γιατί; Στην Ελλάδα πολλές τέχνες δεν εκτιμούνται/Ο καθένας μας βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και έχει τα δικά του γούστα που μπορεί να μοιραστεί.


28.6.09

Manuel Capurso

πρώτο ποστ με το νέο όνομα και με τις φρέσκες αλλαγές μας!
το ποστ αυτό αναφέρεται σε έναν φωτογράφο που έχει δουλέψει πολύ και έχει αναπτύξει ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ.
τον περασμένο Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη (δν θυμάμαι καλά) έκανα την καθιερωμένη βόλτα μου στο κέντρο της Αθήνας και πήγαινα απο μέρος σε μέρος με σκοπό να δω όσο περισσότερα events και εκθέσεις που γινόντουσαν στα πλαίσια του Athens Photo Festival.
Κάποια στιγμη λοίπον μπήκα στο μαγαζί Ιανός και έπεσα πάνω σε έναν μοναδικό Ιταλό φωτογράφο, τον Μαnuel Capurso.
Έχει σπουδάσει πολύ πάνω σε διάφορα αντικείμενα, έχει κερδίσει βραβεία και πολλούς διαγωνισμούς.
Βλέπωντας τις δουλειές του κοιτάξτε πόσο ωραία χρησιμοποιεί το φως, τεχνιτο και φυσικό!
Δυστυχώς δν μπόρεσα να βρω πολλές φωτογραφίες του γιατι δν μπορώ να τις πάρω απο το site του
ομως μπορείτε εκεί να βρείτε πολλά καταπληκτικά πράγματα
είναι πολύ ωραία φτιαγμένο και περιέχει όλα τα projects του και ένα συντομο βιογραφικό του! Ε Δ Ω Λ Ο Ι Π Ο Ν



19.6.09

Miyazaki.

γεια σε ολους! Ειπα αυτη την φορα να κανω ενα ποστ για μια μεγαλη προσωπικοτητα στην παγκοσμια ιστορια του animation και μαλιστα ειναι ιαπωνας οποτε του εχω μια ιδιαιτερη αγαπη ^^...ladies and gentlemen... Miyazaki!

Αν ενας συνχρονος παραγωγος ιαπωνικου animation εχει γινει γνωστος και αναγνωρισμενος στον δυτικο κοσμο αυτος ειναι ο Hayao Miyazaki.Γεννηθηκε στο Τοκυο το 1941 και ενω στις ασιατικες χωρες γνωριζε μεγαλη επιτυχια με τα εργα του,παρεμεινε αγνωστος στο ευρωπαικο και αμερικανικο κοινο μεχρι την συνεργασια του με την Miramax για το Princess Mononoke,που του χαρισε διεθνη αναγνωριση.Το 1985 υδρισε το Studio Ghibli σε συνεργασια με τον Isao Takahata και εκει δημιουργηθηκαν τα περισσοτερα απο τα films του,ενω το 2002 κερδισε το Academy Award For Best Animated Feature για το "Spirited Away".

Σε αντιθεση με τους αμερικανους παραγωγους ο Miyazaki ξεκιναει την δημιουργια του animation του πριν τελειωσει το γραψιμο του σεναριου και συνηθως τα αναπτυσει παραλληλα.Για την δημιουργια των ταινιων του χρησημοποιει συνδιασμο χειροποιητου σχεδιασμου και computer διατηρωντας μια ιδιαιτερη ισσοροπια μεταξυ παραδοσης και τεχνολογιας.
Στα θεματα του υπαρχει εντονο το φεμινιστικο στοιχειο καθως οι ηρωιδες που δεσποζουν στα εργα του ειναι δυναμικες και αποφασιστικες κοπελες με εντονο ιδεαλισμο.Επεισης υπαρχει εντονος προβληματισμος για το περιβαλλον και πως η συνχρονη οικονομια και οι κυβερνησεις το απειλουν.Ο πολεμος, η ειρηνη και ο αφοπλισμος απασχολουν πολλα εργα του.Τελος χαρακτηριστικο του στοιχειο ειναι <<η πτηση>>ειτε αυτη γινεται με το σκουποξυλο μιας μαγισσας(Kiki's delivery service)ειτε με αεροπλανο(Porco rosso)ειτε απο ενα ατομο που μπορει να πεταει εξ ορισμου (Howl's moving castle),αλλα και σε αλλες ταινιες του με πολλους τροπους δινεται εμφαση στο στοιχειο της πτησης.
Τα περιβαλλοντα που χρησιμοποιει στις ταινιες του ειναι αλλες φορες αστικα και αλλες φυσικα ενω πολλες φορες αντιτιθενται μεταξυ τους,δεν λειπει το φανταστικο και παραμυθικο στοιχειο,η μαγεια και στοιχεια απο την ιαπωνικη παραδοση και τεχνη καθως και στοιχεια και αναφορες σε μερη της Ευρωπης ή της Αμερικης.Για παραδειγμα το Porco rosso εκτυλισσεται στην Ιταλια.

Οι ταινιες του:

Nausicaä of the Valley of the Wind ,1984 trailer
Laputa: Castle in the Sky ,1986 trailer
My Neighbor Totoro ,1988 trailer
Kiki's Delivery Service ,1989 trailer
Porco Rosso ,1992 trailer trailer2
Princess Mononoke ,1997 trailer
Spirited Away ,2001 trailer
Howl's Moving Castle ,2004 trailer
Ponyo on the Cliff by the Sea ,2008 trailer

12.6.09

Asbestos

street artist asbestos

αναγνωρισμενος καλλιτεχνης στο χωρο της "τεχνης του δρομου"
δουλευει σε παρα πολλα επιπεδα και κανει πολλα διαφορετικα πραγματα.. εχει ασχοληθει με ζωγραφικη, αφισες, εγκαταστασεις, αυτοκολλητα και ολα αυτα στον δρομο η και σε αιθουσες τεχνης..
γενικα εχει μεγαλο ογκο δουλειας με ορισμενα κομματια παρα πολυ καλα και αλλα οχι τοσο.. αλλα εχει σιγουρα ποικιλια και μερακι..

το site του ειναι καταπληκτικο! και πιστευω πως θα ειναι ενδιαφερον για ανθρωπους με ολα τα γουστα :P http://www.theartofasbestos.com
δουλεια του επισης θα συναντησετε σε sites οπως τα woostercollective και ekosystem

αυτα προς το παρον
(ακομα περιμενω να αγορασω καινουριο υπολογιστη για αυτο αργουν τοσο τα ποστς μου :P)

7.6.09

παπχια ιζ μπακ

γεια σας γεια σας
αργησα αλλα να μαι!
ειλικρινα δεν ηξερα τι ποστ να κανω
εβρισκα διαφορα ενδιαφεροντα μα αρκετο υλικο οχι
για αυτο θα κανω αυτο το νεο ειδος ποστ
ψαχουλευοντας στο μαισπεις βρισκεις ενδιαφεροντα κοσμο
θα ποσταρω μια εικονα και το λινκ διαφορων τετοιων ανθρωπων για να τους ψαχουλεψετε κ σεις:)






εε αυτα προς το παρον:)
δε θελω να κουρασω
αν σας ενδιαφερουν τετοιου ειδους ποστ θα υπαρξει συνεχεια;)

3.6.09

Yona Friedman-Archigram

Καλησπέρα.
Το πόστ προμυνύεται μεγαλούτσικο.
Τι είναι η αρχιτεκτονική?ερώτηση που ο καθένας απαντάει με το δικό του τρόπο. Εγώ απαντάω ''μετατροπή ενός θεωρητικού κόνσεπτ σε τρισδιάστατο περιβάλλον''.
Είναι μόνο τα κτίρια που χτίζονται αρχιτεκτονική? Φυσικά και όχι. Η αρχιτεκτονική μπορεί να είναι ουτοπική, θεωρητική,''στα χαρτία'', CONCEPTUAL.

Οι αρχιτέκτονες που ονειρέυονται είναι για μένα αυτοί που αξίζουν, άσχετα αν τελικά καταφέρνουν και πραγματοποιούν τα ''όνειρά'' τους ή αυτα που φαντάστηκαν είναι τόσο πρωτοποριακά ώστε να παρέμειναν πίνακες, σχέδια, σκίτσα και ζωγραφιές.

Απο τους πρώτους σας παρουσίασα μερικούς, καιρός να σας παρουσιάσω και μερικούς απο τους δεύτερους.
Η ουτοπική αρχιτεκτονική αναπτύχθηκε πολύ τη δεκαετία του 60, με πρωταγωνιστές τον Yona Friedman και τους Archigram.

Ο μέν Yona Friedman εφήυρε την ιδέα της ''ville spatiale'' (πόλη στο χώρο), πάνω στην οποία δούλεψε όλη του τη ζωή. Η ιδέα του είναι ο,τι πιο σπουδαίο έχει να παρουσιάσει η θεωρητική αρχιτεκτονική, και παθιάζει μέχρι σήμερα πάρα πολλούς ανθρώπους. Το κόνσεπτ της πόλης στο χώρο, μπορεί να εφαρμοστεί σε πάρα πολλές κλίμακες, απο ένα μεμονωμένο κτίριο, εως όλη την ανθρώπινη κοινωνία.Σας αφήνω να δείτε και να νοιώσετε. Αν θέλετε περισσότερη ανάλυση σχετικά με το θεωρητικό υπόβαθρο (η μελέτη εκβαθύνει πολύ το θέμα) γράψτε στα κόμεντς.



Φυσικά η πολεοδομική και αρχιτεκτονική ουτοπία του Yona Friedman συνοδεύεται απο μία απολύτως ολοκληρωμένη κοινωνική ουτοπία.
Σας αφήνω λίνκς απο διάφορες φωτογραφίες που βρίσκω οτι αναπαριστούν καλά το θέμα:
1,2,3,4,

Οι ιδέες αυτές πραγματοποιήθηκαν στο ηλεκτρονικό παιχνίδι ''second life'', όμως δεν είναι και ο,τι πιο καλοφτιαγμένο οπότε παραλείπω τα λίνκς.
Ο Friedman είχε μια πολύ συναρπαστική ζωή, μιάς και κυνηγήθηκε απ΄ τους ναζί (ως ευραίος), συμμετείχε στο μάη του 68 κ.α. διαβάστε στη Wikipedia αν σας ενδιαφέρει.
Ζεί ακόμα, είναι παππούλης και όμως παράγει και έχει και μπλόγκ.


Την ίδια περίοδο, πολύ σημαντική θεωρητική παραγωγή είχε και το γραφείο-κοοπερατίβα Archigram, με βάση το Λονδίνο και την σχολή ''Architectural Association''. Οι Archigram ασχολήθηκαν πιο πολύ με φουτουριστικές και χάι-τέκ ιδέες, προσπαθόντας να δώσουν μορφή στην πόλη του μέλλοντος. Κάναν διάφορα πρότζεκτς βασιζόμενοι κάθε φορά σε ένα σουρεαλιστικό κόνσεπτ. Δείτε τα έργα τους και για την καλλιτεχνική τους αξία, και προσπαθείστε να ταξιδέψετε με τη φαντασία σας στο εσωτερικό τους.

Instant city (η πόλη που πέφτει απ'τον ουρανό)
walking city (η αυτοκινούμενη πόλη)
plug-in city (ηλεκτρική πόλη)
Tuned city (βελτιωμένη πόλη)
underwater city

Οι παρενθέσεις στα ελληνικά είναι πιο πολύ για να σας πώ το κόνσεπτ παρά για να μεταφράσω απο τα αγγλικά, που είμαι σίγουρος οτι καταλαβαίνετε...
Οι archigram μπορεί να σας φανούν δύσπεπτοι. Αν το ψάξετε είμαι σίγουρος οτι θα μοιραστείτε τον θαυμασμό μου απλά θέλει λίγη έρευνα. Ερωτήσεις στα κόμεντς ή στο shoutbox παρακαλώ. Δείτε και αυτά τα σάιτ: archigram homepage,design museum:archigram

Υπάρχουν παααααρα πολλα πράγματα ακόμα να ειπωθούν σχετικά. ΟΠΟΙΟΣ ενδιαφέρεται ας ρωτήσει, γιατί δεν θέλω να αρχίσω την πολεοδομική ανάλυση μέσα στο πόστ.
Αυτά,χάρηκα,take care.

Υ.Γ. : έχει πέσει πολύ αρχιτεκτονική τελευταία, μην ανυσηχείτε, το inkspired δεν έγινε ξαφνικά αρχιτεκτονικό μπλόγκ απλώς οι άλλοι είναι απασχολημένοι.