Modus Operandi


-Ποιοι; Άτομα με ενδιαφέρον για την τέχνη και την έκφραση/Φοιτητές, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες/Όλοι όσοι νιώθουν τέτοιοι/Διάθεση για μοιρασιά και ανταλλαγές, σημείο κλειδί/Ναι, εσύ.

-Πώς; Άρθρα και συζητήσεις/Ο σκοπός, να δίνουν το γενικό στίγμα ενός καλλιτέχνη και τις απαραίτητες πληροφορίες και λίνκς ώστε να εμβαθύνει όποιος γουστάρει.

-Πού; Είστε ήδη εκεί/Στο Myspace,facebook κτλ/ Στους δρόμους/ Στα σχόλια, ελπίζουμε/Ναι, εσύ.

-Πότε; Προσπάθεια για ένα σταθερό ρυθμό, περίπου εβδομαδιαίο/Όχι καταιγισμός πληροφοριών.

-Τι; 3 γενικοί άξονες, λόγω περιορισμένου χώρου και χρόνου/Εικαστικές τέχνες,τέχνη του
δρόμου και αρχιτεκτονική/Που και που, γενικότερα ποστ, ματιές αλλού/ Ελπίζουμε συζητήσεις, σχετικές με τα θέματα/Ναι, εσύ.

-Γιατί; Στην Ελλάδα πολλές τέχνες δεν εκτιμούνται/Ο καθένας μας βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και έχει τα δικά του γούστα που μπορεί να μοιραστεί.


17.5.09

Gigon+Guyer

Χαίρετε εμπνευσμένοι αναγνώστες και καλώς ήρθες αγαπητή Μάι/Τσιχλόφουσκα(δεν το λατρέβω αυτό το όνομα σου ομολογώ)/Κώννα.


Σε αυτό το μπλόγκ δεν συνηθίζουμε να στριμώχνουμε τα πόστς έτσι, αλλά κυρίως για λόγους προγράμματος δεν προλαβαίνω να κάνω αυτό το πόστ αργότερα και θέλω πολύ...
Θα μιλήσω σύντομα για δύο Ελβετούς αρχιτέκτονες πολύ σημαντικούς, που ανήκουν στην τελευταία γενιά της Ευρωπαικής αρχιτεκτονικής. Μιλάω για την Αnnete Gigon και τον Mike Guyer, που έχουν μαζί ένα γραφείο στην Βασιλεία, και τα τελευταία 15 χρόνια έχουν αναπτύξει σημαντικό έργο.

Σημαντικό κομμάτι της δουλειάς αυτών των 2 αρχιτεκτόνων, είναι η διερεύνηση τους γύρω απο το θέμα του μουσείου. Την τετάρτη παρέδωσα μία 8 σέλιδη ανάλυση σχετικά με το θέμα, για το μάθημα της θεωρίας της αρχιτεκτονικής, οπότε έχω πολλά να πώ, όμως θα προσπαθήσω να είμαι πολύ περιληπτικός. Τα μουσεία των Gigon+Guyer προσπαθούν να αναποδογυρίσουν την έννοια του μουσείου. Δημιουργούν πιο πολύ ''περίπατους'' ανάμεσα στην τέχνη, παρά το κλασσικό μουσειακό περιβάλλον με τις άιθουσες αυστηρά οργανωμένες και ίδιες μεταξύ τους. Το μουσειο των αρχιτεκτόνων αυτών, δεν ανταγωνίζεται μεν τα εκθέματα του ως πρός την έκφραση, όμως τα αναδυκνείει με λεπτές πράξεις αρχιτεκτονικής μαεστρίας (πώωωωω).

Τα κύρια μουσεία που έχουν κάνει οι Gigon+Guyer είναι:

το Museum Liner (που ήταν το θέμα της εργασίας μου)
http://www.flickr.com/photos/30982458@N00/113962517/

παρατηρείστε την απόλυτη διαφορά του ''προκλητικού'' εξωτερικού με το ουδέτερο εσωτερικό

το Kirchner Museum
http://www.flickr.com/photos/dave7dean/3518562262/

το Kunstmuseum Winterthur
http://www.flickr.com/photos/takashi_hirato/333937834/
(μερικές ακόμα ωραίες φωτο: 1,2,3,4,5)

και το αγαπημένο μου, ένα απο τα πιο όμορφα κτίρια που έχω δεί, το Kalkriese museum und park στη γερμανία.

μερικές φωτογραφίες και απο το πάρκο που είναι εξ'ίσου όμορφο: 1,2,3

επειδή είμαι πολύ ενθουσιασμένος με αυτόυς τους τύπους, και κινδυνεύω να μακρυγορήσω, σας παραθέτω και μερικά όχι-μουσεία τους που μου μιλάνε, και μετά κλέινω.
espace de l'art concret, Mouans-sartoux
Zürich
Restaurant Vinikus
Sport Zentrum Davos

Aυτά για σήμερα, χαιρετίσμοι!!

5 comments:

  1. vraveio blogger ston proko parakalw! :P

    ReplyDelete
  2. ε'ι' εγώ το είπα αυτό! :P
    +φωνω απόλυτα λοιπόν!

    ReplyDelete
  3. παίδες δεν θέλω να σας απογοητεύσω, αλλά προτιμώ ''βραβείο μπλόγκερ στο inkspired'' :D πάντως i'm really glad you liked it!

    ReplyDelete
  4. Τριγωνικές σκεπούλες: είναι μία εφεύρεση της βιομηχανίας, για να κάνει πολύ μακριές στέγες, πάνω απο χώρους χωρις κολόνες και να μπορεί να φωτίζει και τον χώρο με φυσικό φώς χωρις προβλήματα στεγανότητας. Το να κάνεις μια φλάτ στέγη σε πολύ μακριούς και φαρδιούς χώρους, είναι πολύ ακριβό και δημιουργεί πρροβλήματα εκκένωσης του νερού. Επίσης, το να κάνεις ανοίγματα σε αυτή τη στέγη είναι αρκετά δύσκολο απο άποψη καθαρισμού των τζαμιών όσο και απο άποψη στατικής. (τα περιστέρια είναι ο εχθρός τέτοιων τζαμιών, κουτσουλάνε παντού ιν νόου τάιμ).
    Εξ'ου η εφεύρεση αυτή, η οποία χρησιμοποιείται απο τους αρχιτέκτονες αυτούς κάπως ''ποητικά''. Παραπέμπει σε ένα θέμα κάπως ''ξένο'' πράγμα που δίνει βάθος στην σχέση του κτιρίου με το περιβάλλον του, και παράλληλα επιτρέπει έναν πολύ καλό φωτισμό.

    ReplyDelete
  5. Βιομηχανικά Shed είναι το κανονικό τους όνομα.

    ReplyDelete