Modus Operandi


-Ποιοι; Άτομα με ενδιαφέρον για την τέχνη και την έκφραση/Φοιτητές, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες/Όλοι όσοι νιώθουν τέτοιοι/Διάθεση για μοιρασιά και ανταλλαγές, σημείο κλειδί/Ναι, εσύ.

-Πώς; Άρθρα και συζητήσεις/Ο σκοπός, να δίνουν το γενικό στίγμα ενός καλλιτέχνη και τις απαραίτητες πληροφορίες και λίνκς ώστε να εμβαθύνει όποιος γουστάρει.

-Πού; Είστε ήδη εκεί/Στο Myspace,facebook κτλ/ Στους δρόμους/ Στα σχόλια, ελπίζουμε/Ναι, εσύ.

-Πότε; Προσπάθεια για ένα σταθερό ρυθμό, περίπου εβδομαδιαίο/Όχι καταιγισμός πληροφοριών.

-Τι; 3 γενικοί άξονες, λόγω περιορισμένου χώρου και χρόνου/Εικαστικές τέχνες,τέχνη του
δρόμου και αρχιτεκτονική/Που και που, γενικότερα ποστ, ματιές αλλού/ Ελπίζουμε συζητήσεις, σχετικές με τα θέματα/Ναι, εσύ.

-Γιατί; Στην Ελλάδα πολλές τέχνες δεν εκτιμούνται/Ο καθένας μας βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και έχει τα δικά του γούστα που μπορεί να μοιραστεί.


3.6.09

Yona Friedman-Archigram

Καλησπέρα.
Το πόστ προμυνύεται μεγαλούτσικο.
Τι είναι η αρχιτεκτονική?ερώτηση που ο καθένας απαντάει με το δικό του τρόπο. Εγώ απαντάω ''μετατροπή ενός θεωρητικού κόνσεπτ σε τρισδιάστατο περιβάλλον''.
Είναι μόνο τα κτίρια που χτίζονται αρχιτεκτονική? Φυσικά και όχι. Η αρχιτεκτονική μπορεί να είναι ουτοπική, θεωρητική,''στα χαρτία'', CONCEPTUAL.

Οι αρχιτέκτονες που ονειρέυονται είναι για μένα αυτοί που αξίζουν, άσχετα αν τελικά καταφέρνουν και πραγματοποιούν τα ''όνειρά'' τους ή αυτα που φαντάστηκαν είναι τόσο πρωτοποριακά ώστε να παρέμειναν πίνακες, σχέδια, σκίτσα και ζωγραφιές.

Απο τους πρώτους σας παρουσίασα μερικούς, καιρός να σας παρουσιάσω και μερικούς απο τους δεύτερους.
Η ουτοπική αρχιτεκτονική αναπτύχθηκε πολύ τη δεκαετία του 60, με πρωταγωνιστές τον Yona Friedman και τους Archigram.

Ο μέν Yona Friedman εφήυρε την ιδέα της ''ville spatiale'' (πόλη στο χώρο), πάνω στην οποία δούλεψε όλη του τη ζωή. Η ιδέα του είναι ο,τι πιο σπουδαίο έχει να παρουσιάσει η θεωρητική αρχιτεκτονική, και παθιάζει μέχρι σήμερα πάρα πολλούς ανθρώπους. Το κόνσεπτ της πόλης στο χώρο, μπορεί να εφαρμοστεί σε πάρα πολλές κλίμακες, απο ένα μεμονωμένο κτίριο, εως όλη την ανθρώπινη κοινωνία.Σας αφήνω να δείτε και να νοιώσετε. Αν θέλετε περισσότερη ανάλυση σχετικά με το θεωρητικό υπόβαθρο (η μελέτη εκβαθύνει πολύ το θέμα) γράψτε στα κόμεντς.



Φυσικά η πολεοδομική και αρχιτεκτονική ουτοπία του Yona Friedman συνοδεύεται απο μία απολύτως ολοκληρωμένη κοινωνική ουτοπία.
Σας αφήνω λίνκς απο διάφορες φωτογραφίες που βρίσκω οτι αναπαριστούν καλά το θέμα:
1,2,3,4,

Οι ιδέες αυτές πραγματοποιήθηκαν στο ηλεκτρονικό παιχνίδι ''second life'', όμως δεν είναι και ο,τι πιο καλοφτιαγμένο οπότε παραλείπω τα λίνκς.
Ο Friedman είχε μια πολύ συναρπαστική ζωή, μιάς και κυνηγήθηκε απ΄ τους ναζί (ως ευραίος), συμμετείχε στο μάη του 68 κ.α. διαβάστε στη Wikipedia αν σας ενδιαφέρει.
Ζεί ακόμα, είναι παππούλης και όμως παράγει και έχει και μπλόγκ.


Την ίδια περίοδο, πολύ σημαντική θεωρητική παραγωγή είχε και το γραφείο-κοοπερατίβα Archigram, με βάση το Λονδίνο και την σχολή ''Architectural Association''. Οι Archigram ασχολήθηκαν πιο πολύ με φουτουριστικές και χάι-τέκ ιδέες, προσπαθόντας να δώσουν μορφή στην πόλη του μέλλοντος. Κάναν διάφορα πρότζεκτς βασιζόμενοι κάθε φορά σε ένα σουρεαλιστικό κόνσεπτ. Δείτε τα έργα τους και για την καλλιτεχνική τους αξία, και προσπαθείστε να ταξιδέψετε με τη φαντασία σας στο εσωτερικό τους.

Instant city (η πόλη που πέφτει απ'τον ουρανό)
walking city (η αυτοκινούμενη πόλη)
plug-in city (ηλεκτρική πόλη)
Tuned city (βελτιωμένη πόλη)
underwater city

Οι παρενθέσεις στα ελληνικά είναι πιο πολύ για να σας πώ το κόνσεπτ παρά για να μεταφράσω απο τα αγγλικά, που είμαι σίγουρος οτι καταλαβαίνετε...
Οι archigram μπορεί να σας φανούν δύσπεπτοι. Αν το ψάξετε είμαι σίγουρος οτι θα μοιραστείτε τον θαυμασμό μου απλά θέλει λίγη έρευνα. Ερωτήσεις στα κόμεντς ή στο shoutbox παρακαλώ. Δείτε και αυτά τα σάιτ: archigram homepage,design museum:archigram

Υπάρχουν παααααρα πολλα πράγματα ακόμα να ειπωθούν σχετικά. ΟΠΟΙΟΣ ενδιαφέρεται ας ρωτήσει, γιατί δεν θέλω να αρχίσω την πολεοδομική ανάλυση μέσα στο πόστ.
Αυτά,χάρηκα,take care.

Υ.Γ. : έχει πέσει πολύ αρχιτεκτονική τελευταία, μην ανυσηχείτε, το inkspired δεν έγινε ξαφνικά αρχιτεκτονικό μπλόγκ απλώς οι άλλοι είναι απασχολημένοι.

5 comments:

  1. φιλε αντωνη.. δεν εχω PC αλλα μπαινω και τσεκαρω...
    πολυ ενδιαφερον.. πολυ!

    θες να αναλυσεις λιγο ακομα την ολη ιδεα της "ουτοπικης αρχιτεκτονικης"? η να μου δωσεις κανενα ακομα λινκ? :D
    φαινεται ΠΟΛΥ ενδιαφερον.. απλα δεν το αντιλαμβανομαι πληρως ακομα.. λιγο ακομα? :P

    ReplyDelete
  2. ουτοπική αρχιτεκτονική...κάτι σαν αφηρημένη τέχνη! Οράματα,περιβάλλοντα,χώροι που δεν έχουν μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα. Ενδεχομένως στο μέλλον να έχουν, αλλά σήμερα δεν μπορούμε ή δεν πολυθέλουμε να τα κατασκευάσουμε. Για μένα ένα πολύ ενδιαφέρον κτίριο που τελικά έγινε πραγματικότητα ήταν το blur building των diller+scofidio. Βάλε αυτές τις λέξεις στο flickr και θα καταλάβεις.

    ReplyDelete
  3. μαν (στο γραφω εδω γιατι ειναι σχετικο) διαβασα ενα αρθρο σε ενα περιοδικο αυτη τη βδομαδα που, με αφορμη βεβαια την νεα μοδα των "οικολογων" στην ελλαδα, ελεγε για ορισμενα σχεδια αρχιτεκτονων για κτηρια οικολογικα και με οικολογικες λειτουργιες.. πρεπει να ειναι αρκετα σχετικο με αυτα απ οτι καταλαβαινω καθως μιλαγαν για κτιρια ΤΕΡΑΣΤΙΑ οπου και καλα θα παραγουν τροφη για 1000000000000000490569 ανθρωπους.. παντως ειχε πλακα

    παω φλικρ τωρα :P

    το αρθρο που αναφερω ηταν στο BHMAGAZINO που βγηκε στις 31 μαιου.. και μιλαει για οικολογικα κτιρια στις μεγαλυτερες πολεις του κοσμου

    ReplyDelete
  4. ep(:

    εγω βσκ δεν κτλβ γιατι τα καναν ολα αυτα
    γτ τα σκεφτηκαν κ τα σχεδιασαν;
    δηλαδη απλα ως ερευνα κ προτζεκτ κλπ ή με την ελπιδα καποτε να πραγματοποιηθουν;

    ειναι πραγματικα πλ ενδιαφεροντα, θενξ ντο:D

    πωπω φιλεεε συγγνωμη που εχω χαθει παιδια:(
    υποσχομαι ποστ γ ωραιο κομικ;)

    ReplyDelete
  5. πωωω
    τώρα μπαίνω μετά από λίγες μέςρες γτ κάτι με κόλλησε ο yes και δν έχω ιντερνετ...
    λοιπόν,
    ενθουσιάστικα..
    δν ήξερα γρι για το τι σημαίνει ουτοπικη αρχιτεκόνική και έχω μείνει μα...ας από τα τέλευταία κυρίως σχέδια..
    δν 3έρω πραγματικά γτ αλλά μου θυμίζει πολύ έναν τύπο, γκραφιτά γραφίστα και αλλα που λέγεται workingclass hero http://www.workingclasshero.ch/
    και πραγματικά τον συνειρμό μου αυτόν δν μπορώ να τον δικαιολογήσω..
    θνξ πάντως,
    μου ανοίγεις τα μάτια καθε φορα..

    ReplyDelete