Modus Operandi


-Ποιοι; Άτομα με ενδιαφέρον για την τέχνη και την έκφραση/Φοιτητές, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες/Όλοι όσοι νιώθουν τέτοιοι/Διάθεση για μοιρασιά και ανταλλαγές, σημείο κλειδί/Ναι, εσύ.

-Πώς; Άρθρα και συζητήσεις/Ο σκοπός, να δίνουν το γενικό στίγμα ενός καλλιτέχνη και τις απαραίτητες πληροφορίες και λίνκς ώστε να εμβαθύνει όποιος γουστάρει.

-Πού; Είστε ήδη εκεί/Στο Myspace,facebook κτλ/ Στους δρόμους/ Στα σχόλια, ελπίζουμε/Ναι, εσύ.

-Πότε; Προσπάθεια για ένα σταθερό ρυθμό, περίπου εβδομαδιαίο/Όχι καταιγισμός πληροφοριών.

-Τι; 3 γενικοί άξονες, λόγω περιορισμένου χώρου και χρόνου/Εικαστικές τέχνες,τέχνη του
δρόμου και αρχιτεκτονική/Που και που, γενικότερα ποστ, ματιές αλλού/ Ελπίζουμε συζητήσεις, σχετικές με τα θέματα/Ναι, εσύ.

-Γιατί; Στην Ελλάδα πολλές τέχνες δεν εκτιμούνται/Ο καθένας μας βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και έχει τα δικά του γούστα που μπορεί να μοιραστεί.


1.4.10

cartrain!!!


Σημερα βρεθηκα σε πολυ μεγαλο διλημμα καθως βρισκομουν αναμεσα σε δυο καλλιτεχνες για το ποστ. Επελεξα ομως τον πιο "πικαντικο" οπως θα ελεγε και η γιαγια μου. Το ονομα αυτου CARTRAIN και οι ενεργειες του δινουν αφορμη για μεγαλη συζητηση και βασικα αυτος ειναι και ο λογος της επιλογης μου.
Η ιστορια μας αρχιζει το 1991, τη χρονια που γεννιεται ο φιλος.(ναι ειναι μονο 18!)
Στα 12 του αρχιζει το graffiti στο ανατολικο Λονδινο και στα 15 του αρχιζει να βαφει σε πιο κεντρικες περιοχες γιατι οπως υποστηριζει δεν τον προσεχε κανεις. Κανει κυριως πολιτικοποιημενα stencils στο υφος του Banksy απτον οποιο εχει επηρρεαστει ιδιαιτερα και καποια εργα του θυμιζουν κολαζ. Σε καποια φαση συμμετειχε μαλιστα στο cans festival του λονδινου.
Προσωπικα δε βρισκω καποιο ιδιαιτερο κονσεπτ η τεχνικες ικανοτητες στα εργα του αυτα. Το μεγαλο μπαμ ομως με τον CARTRAIN εγινε οταν το 2008 σε ηλικια 16 χρονων ο CARTRAIN αρχισε να χρησιμοποιει ενα απτα διασημοτερα και ακριβοτερα εργα ενος απτους διασημοτερους συγχρονους καλλιτεχνες του κοσμου. Το διαμαντενιο κρανιο του DAMIEN HIRST. O CARTRAIN χρησιμοποιωντας εικονες του κρανιου εφτιαχνε prints τα οποια πουλουσε στο ιντερνετ περιπου 50 λιρες το κομματι. Προφανως ο HIRST οταν το εμαθε εστειλε το νομικο του συμβουλο να πει δυο κουβεντες με το παιδι το οποιο υποχρεωθηκε τελικα να παραδωσει ολα τα prints που ειχε φτιαξει καθως και τα κερδη του απτις πωλησεις στον HIRST. Απο τοτε ο CARTRAIN αρχισε να συζητιεται παντου και απτους παντες και ανοιξε ενας διαλογος περι πνευματικης ιδιοκτησιας στην τεχνη και αν ο CARTRAIN παρανομησε τελικα η οχι.
Ο θειλας ομως δε σταματησε εκει. Το 2009 για να εκδικηθει εκλεψε απο την ΤΑΤΕ MODERN μερικα μολυβια που αποτελουσαν τμημα ενος installation που ειχε κανει εκει ο HIRST. Επειτα τυπωσε και κυκλοφορησε ψευτικες αφισες μεσω των οποιων η αστυνομια υποτιθεται πως αναζητουσε το δραστη. Δηλωσε οτι κραταει τα μολυβια του ΗΙRST σαν ομηρους για να παρει πισω τα prints που ειχε αναγκαστει να του παραδωσει. Εαν δεν του τα επεστρεφαν μεχρι τις 31 ιουλιου απειλησε να ξυσει τα μολυβια.χαχαχαχαχα.
O CARTRAIN αργοτερα συνεληφθη για τη κλοπη την οποια ο HIRST κοστολογησε στις 500.000 λιρες. Τωρα ο CARTRAIN χρησιμοποιει τα μολυβια για να υπογραφει τα εργα του.
Οταν ρωτηθηκε που αποσκοπουσαν ολες αυτες οι δρασεις του απαντησε οτι απλως δεν του αρεσε αυτη η ειδωλοποιηση του ΗΙRST και ηθελε απλα να τον ρεζιλεψει λιγο..

το μαισπεις του.
ποσταρω επισης ενα ιδιαιτερα κατατοπιστικο βιντεο.





περιμενω γνωμες και αποψεις πανω στο θεμα απολους γιατι σηκωνει κουβεντα. για παραδειγμα καποιοι λενε οτι ο μικρος ειναι εξυπνος εμπορακος και εκανε το ολο σκηνικο απλα για τη δημοσιοτητα.

αυτα απο μενα
adios. ;)

6 comments:

  1. χαχαχαχαχα
    ΜΑ ΤΙ ΤΡΕΛΟΣ ΚΑΡΙΟΛΑΚΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ!! χαχα

    η ιστορια και η αφισα με το μολυβια κατα την αποψη μου ΓΑΜΑΝΕ!
    και ειναι σιγουρα ενδιαφερον θεμα καθως προκυπτει η ερωτηση "ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ?"

    εξυπνακος παντως και μ αρεσει :P

    ReplyDelete
  2. μια χαρα εκανε το τυπακι, πολυ τον γουσταρω & του βγαζω & το καπελο! Τωρα όσο για τις "ταμπελες" (βλ. εξυπνος εμπορακος & τα ρεστα) δεν τα παω καλα με τις ταμπελες... καλα εκανε

    ReplyDelete
  3. egw Θελω να του κανω σεκσ

    ReplyDelete
  4. poli kali fasi o pitsirikas.
    An kai to skiniko me tin apagogi exei ksanaginei sto peripou me tin apagogi enos poster apo enan gnosto gallo streetartist pou auti tin stigmi mou diafeugi to onoma tou:P
    Tha ksanapostaro molis mporeso me tin periptosi tou gallou :)

    ReplyDelete
  5. file SER milas gia ton street artist ZEVS kai authn edw thn apagwgh: http://www.youtube.com/watch?v=n9OzIPIfjP8
    :P
    polu swsto skhniko kai auto odws..

    ReplyDelete
  6. a nai man me prolaves :D ton ZEVS ennoousa :)

    ReplyDelete