Modus Operandi


-Ποιοι; Άτομα με ενδιαφέρον για την τέχνη και την έκφραση/Φοιτητές, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες/Όλοι όσοι νιώθουν τέτοιοι/Διάθεση για μοιρασιά και ανταλλαγές, σημείο κλειδί/Ναι, εσύ.

-Πώς; Άρθρα και συζητήσεις/Ο σκοπός, να δίνουν το γενικό στίγμα ενός καλλιτέχνη και τις απαραίτητες πληροφορίες και λίνκς ώστε να εμβαθύνει όποιος γουστάρει.

-Πού; Είστε ήδη εκεί/Στο Myspace,facebook κτλ/ Στους δρόμους/ Στα σχόλια, ελπίζουμε/Ναι, εσύ.

-Πότε; Προσπάθεια για ένα σταθερό ρυθμό, περίπου εβδομαδιαίο/Όχι καταιγισμός πληροφοριών.

-Τι; 3 γενικοί άξονες, λόγω περιορισμένου χώρου και χρόνου/Εικαστικές τέχνες,τέχνη του
δρόμου και αρχιτεκτονική/Που και που, γενικότερα ποστ, ματιές αλλού/ Ελπίζουμε συζητήσεις, σχετικές με τα θέματα/Ναι, εσύ.

-Γιατί; Στην Ελλάδα πολλές τέχνες δεν εκτιμούνται/Ο καθένας μας βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και έχει τα δικά του γούστα που μπορεί να μοιραστεί.


8.7.09

Miel Béton.

Καλησπέρα παίδες. Σας γράφω απο παρίσι.

Ως εκ τούτου λοιπόν, θα γράψω για κάτι σχετικό με την πόλη αυτή, αλλά και με τις πόλεις γενικά. Δεν πρόκεται ακριβώς για αρχιτεκτονική, όμως δεν θα το λεγα ούτε performing art ή τέχνη του δρόμου.

Πρόκεται για ένα προτζεκτ του Olivier Darné και της ομάδας parti poétique (ως παράφραση του parti politique που σημαίνει πολιτικό κόμμα), με σκοπό να μελετήσουν την αστική ζωή και να μιλήσουν για κρυμμένα ''κομμάτια'' της πόλης. Ως εδώ ακούγεται απλό. Όμως ακούστε τι έκαναν:

εγκατέστησαν μελίσσια σε ταράτσες σπιτιών, κρεμασμένα απο δέντρα στους δρόμους, η στη μέση round-about μέσα στους θάμνους.

Το όνομα του πρότζεκτ: Nectar Urbain (αστικο νέκταρ) και το όνομα του προιόντος: Miel Béton (μέλι μπετόν).





και εδώ για μένα αρχίζει όλο το ενδιαφέρον, γιατί το μέλι αυτό βγήκε παρα πολύ καλό βασικά. Μάλιστα, αποδείχθηκε οτι ο άνθρωπος, μεταφέρει μια μεγάλη ποικιλία σπόρων και γύρης στην πόλη, που έκαναν το μέλι πολύ ιδαίτερο ως πρός την σύνθεση και άρα και τη γεύση. Το Μέλι Μπετόν πήρε βραβεία και τα πάντα, ενώ το άλλο πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα είχε να κάνει με την σύνθεση της πόλης. Κατα βάση βγήκε το συμπέρασμα οτι μερικοί θάμνοι σε ενα round about, ή μια συστάδα δέντρων, η μία πράσινη στέγη, ή μια παιδική χαρά ή ένα μικρό πάρκο άλλαζαν κατα πολύ τη σύνθεση του μελιού, πράγμα που μας μιλάει για τη σημασία τους στην πολεοδομία.

Για τους γαλλομαθείς, ιδού ενα βίντεο που μιλάει για το όλο πρότζεκτ πολύ πιο κατανοητά απο οτι μίλησα εγώ:


και ιδού μερικά σάιτ:
parti-poétique
olivier darné
wildproject.fr

δυστυχώς, όλα στα γαλλικά. Δεν βρήκα τίποτα στα αγγλικά, ζητώ συγγνώμη.
Αυτά απο paname, χαιρετίσματα σε όλους.

3 comments:

  1. polu endiaferon kai auto! To 8ema einai oti h polh krivei polla mustika. Tis proales gia paradeigma akousa oti sthn A8hna uparxoun akoma fidia sta egkatalelhmena spitia kai sto enapominanta prasino!

    ReplyDelete
  2. πολυ ενδιαφερον οντως!
    ειναι τρομερο να σου θυμιζουν πως ακομα και ενα παρκακι επιρεαζει το κλιμα τοσο ωστε να ειναι αισθητη η διαφορετικη γευση στο μελι(!!)
    με ενδιαφερει πολυ να ψαξω και για αλλες δρασεις τους

    γεια σου ρε προκο :P

    ReplyDelete
  3. είπα να τολμήσω να βγώ λίγο απο το αρχιτεκτονικό καβούκι μου! χαίρομαι που σας άρεσε!

    Αυτός ο τύπος, ο Olivier Darné συνεργάζεται με διάφορες σχολές καλών τεχνών και τέτοια αλλά και εγώ που έψαξα δεν βρήκα τίποτα άλλο πολύ σημαντικό ως έργο του.

    ReplyDelete